Preşedintele Consiliului Naţional al PSD, Vasile Dîncu, a declarat luni, după ședința Consiliului Politic Naţional al partidului, că o decizie privind numele propuse pentru a face parte din noul Guvern va fi luată în forurile de conducere ale partidului în funcţie şi de ministerele care vor reveni formaţiunii, după negocierile cu PNL şi UDMR.
„În funcţie şi de ministerele care vor reveni PSD, vom hotărî cu toţii. Nu există nicio hotărâre pentru cineva care să fie în mod obligatoriu prezent acolo”, a declarat Vasile Dîncu, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al social-democraţilor, citat de Agerpres.
Întrebat dacă crede că vor fi probleme cu numele de miniştri la negocierile cu PNL, Vasile Dîncu a răspuns: „Nu cred că vor fi probleme. Cu siguranţă că şi noi s-ar putea să avem mai mulţi candidaţi, dar vom hotărî împreună cu toţii, nu cred că este o problemă şi nu cred că vom avea probleme în alegerea oamenilor”.
„Mai greu este cu programul de guvernare, pentru că trebuie să aduci mai multe tendinţe la un loc”, a completat preşedintele CN al PSD.
Întrebat dacă PSD își dorește mai mult funcția de premier sau de ministru al finanțelor, Sorin Grindeanu, prim-vicepreședinte al PSD a răspuns: „Ambele!”
„Discuțiile de azi au fost axate pe prezentarea stadiului negocierilor și în special pe stadiul negocierilor pentru programul de guvernare. Ela sunt finalizate într-o proporție de peste 90%, majoritatea capitolelor fiind încheiate, în principiu. Rămân trei excepții și rămân deschise discuțiile pe capitolul muncă, capitolul fiscal și capitolul justiție”, a spus senatorul Ștefan Radu Oprea, purtătorul de cuvânt al PSD, în conferința de presă susținută de la finalul ședinței.
El a spus PSD ține foarte mult la pachetul de măsuri sociale, menționând creșterea pensiilor, creșterea alocațiilor și creșterea salariului minim.
Mai mult, reprezentantul PSD a spus că „la sănătate, măsurile pe carele-am tot discutat în spațiul public ca fiind acelea care pot permite o scădere imediată a numărului de îmbolnăviri – cum e accesul la medicație antivirală sau asigurarea de teste rapide de calitate – sunt, de principiu, convenite în programul de guvernare”.
Întrebat ce se la întâmpla cu legea privind certificatul verde – în stand-by în Parlament – dacă s-a convenit ca testele să fie gratuite purtătorul de cuvânt al PSD, Radu Oprea, afirmă că certificatul verde nu trebuie să creeze discriminări, nici să fie „un instrument opresiv” şi subliniază că partidul pe care îl reprezintă „nu intenţionează să dea oameni afară”.
„Certificatul verde, din perspectiva PSD nu trebuie să fie un instrument opresiv, nu trebuie să creeze discriminări. Dacă ne uităm un pic în spate şi vedem cum a fost el generat de către Parlamentul European şi Comisia Europeană, vedem că el trebuie să fie un instrument care să faciliteze călătoriile, care să vină în sprijinul şi în ajutorul cetăţenilor care doresc să călătorească. Aceasta este ideea care ar trebui să fie o idee generoasă. El nu trebuie să devină un instrument opresiv și de aceea lucrurile trebuie să fie foarte clare, că PSD nu intenţionează să dea oameni afară. Sunt discuții astăzi în comisiile de specialitate din Camera Deputaților și le așteptăm astfel încât se vedem rezultatul certidicatului verde”, a declarat Ștefan Radu Oprea, luni, la finalul şedinţei Consiliului Politic Naţional al PSD.
Mai mult, întrebat să dea detalii asupra acestui consens anunțat chestiunii. în contextul în care președintele PNL, Florin Cîțu, a declarat că nu este de acord cu testele gratuite, având în vedere costurile cu asistența medicală, purtătorul de cuvânt a spus că PSD ține la această măsură.
„De aceea v-am spus că sunt teme agreate în principiu , urmează ca prin simulări să fie făcute de către Ministerul Finanțelor Publice și de specialiștii din acest domeniu, impactul asupra acestor teste. Dar e o chestiune la care PSD ține”, a spus reprezentantul PSD.
Consiliul Politic Naţional al PSD se reuneşte luni, de la ora 11:00, la sediul central al partidului, în contextul negocierilor pe care social-democraţii le poartă cu liberalii pentru formarea unui nou guvern.
În ultimele zile, reprezentanţii PSD şi ai PNL au avut mai multe întâlniri pentru a ajunge la puncte de vedere comune privind un viitor program de guvernare.
Întrebat duminică despre propunerea de premier, după ce liderul PNL a spus că s-au agreat „câteva variante” pe care le vor propune șefului statului, înaintea consultărilor formale, Marcel Ciolacu a dezvăluit că vor veni cu două propuneri de premier la Cotroceni.
Una dintre acestea este ca președinții celor două partide să vină „prin rotație” la șefia Executivului. „Este varianta prima, prin rotație, președinții celor două partide, vom vedea și varianta agreată de președinte”a spus Ciolacu.
Întrebat dacă va fi o discuție informală cu șeful statului înainte de consultări, el a răspuns: „Nu am discutat, nu m-a sunat președintele, nu l-am sunat pe președinte”.
Întrebat dacă cea de-a doua variantă ar presupune stabilirea din start a unui premier din partea unuia dintre cele două partide, Marcel Ciolacu a răspuns: „Este posibil, vom avea această discuție”.
Pentru a putea fi învestit, noul Guvern are nevoie de majoritatea voturilor din Parlament, 234, iar PSD are cele mai multe mandate, 157.
Dacă două propuneri de Guvern cad la votul din Parlament, președintele poate, dar nu este obligat, să dizolve Legislativul și să declanșeze alegeri anticipate.
Până acum, de la momentul demiterii Cabinetului Cîțu, în 5 octombrie, aleșii au respins prin vot guvernul USR, propus de Dacian Cioloș, iar a doua tentativă a eșuat după ce premierul desemnat Nicolae Ciucă a renunțat la mandatul de formare a unui Executiv minoritar PNL – UDMR cu susținerea minorităților, înainte de exprimarea unui vot.